Verstoorde nachtrust, 6 tips voor een goeie nacht slaap

Goed slapen organiseer je overdag

evert ruisch nlp coaching en advies

Door Evert Ruisch

Mensen die al langere tijd slecht slapen, hebben vaak al tientallen ‘oplossingen’ geprobeerd en zijn op den duur wantrouwig, gefrustreerd en moedeloos geworden. In mindere tijden heb ik genoeg wakker gelegen. Soms alleen al vanwege een simpele vraag. Waarom val ik niet in slaap of waarom ben ik wakker geworden? Een verstoorde nachtrust is een grote stoorzender, dag en nacht.

“Als ik voor elk uur wakker zijn een euro kreeg was ik schatrijk geweest”

Zes tips tegen een verstoorde nachtrust

Om slecht slapen definitief een halt toe te roepen, is het belangrijk om je te richten op de echte oorzaken. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open en blijven slaapproblemen je achtervolgen. De echte oorzaken sluimeren soms in onbewuste brein als we al niet piekeren. Wil je er met mij aan werken en weer slapen?

verstoorde nachtrust

Angst en spanning

Herken jij je hierin? Je ligt al een tijdje in bed en ineens slaat de angst toe dat je (weer) niet kan slapen. Angstige gedachtes voor morgen doemen op. Hoe kom ik in hemelsnaam de volgende dag door met maar 4 uur slaap? Hoe kan ik morgen ooit functioneren? Wat als ik de hele nacht wakker lig? Frustratie, irritatie en angst zijn een dodelijke cocktail voor mensen die slecht slapen. Het zorgt ervoor dat je lichaam en geest juist extra alert worden. Je verstoorde nachtrust is qua kwaliteit nog slechter geworden.

Slapen weer leuk maken

Om een verstoorde nachtrust definitief op te lossen, is het belangrijk dat je leert omgaan met deze gedachte en of gevoelens. Dat je werkt aan dingen je bewust of onbewust bezig houden. Dit geeft een sterke basis voor een goede nachtrust.
Misplaatst vertrouwen stoppen in chemie die (wellicht) tijdelijk helpen maar op lang termijn je juist kwaad doen. Onbalans in hormonen door medicatie helpen je niet.

Het gaat er juist om dat je gedachten en gevoelens weer tot rust komen.
Wat dan volgt is de aanmaak van de juiste hormonen op het juiste moment, een natuurlijke schommeling van de lichaamstemperatuur en een biologische klok die ‘op tijd’ loopt. Zo maak je slapen weer leuk en functioneel. 

Boeken tip!

Wil je het meer diepgaand aanpakken middels zelfhulp? Lees dan het boek wat ik iedereen aan raad om te lezen. Hier lees je er meer over. 

Evert Ruisch.

Evert Ruisch.

Elke coach, arts, therapeut of psycholoog is maar een gewoon mens. Evert Ruisch laat je zien dat hulp vragen heel gezond is. Ook hij heeft de nodige hulp gehad bij vragen en onzekerheden. Zijn leven veranderde door de opleiding Integral NLP Master en praktische psychologie, het roer ging compleet om.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *