Burn-out of depressie verschijnselen? En dan?

Er zijn significante verschillen tussen burn-out en depressie. Ik vertel je meer en wat je kunt doen.

evert ruisch nlp coaching en advies

Door Evert Ruisch

Een burn-out of depressie, wat heb je?

Een depressie heeft een andere uitwerking op de mens dan een burn-out. Ook wordt een depressie op een andere manier aangepakt en behandeld dan een burn-out. Daarom is het belangrijk te weten of je met een depressie of burn-out kampt. En stel je komt uit op een depressie, wat dan?

“Wellicht komt het vreemd over maar ik ben dankbaar voor mijn depressieve periodes. Het heeft ervoor gezorgd dat ben gegroeid en veel meer waardering voor de kleinste dingen”

Eender maar met een eigen behandeling

De symptomen van burn-out en depressie lijken op elkaar. Bij beiden heb je bijvoorbeeld last van lusteloosheid, slaap je slecht of laat je geheugen je regelmatig in de steek. Depressief zijn kan in sommige gevallen samengaan met burn-out maar is dus niet hetzelfde.

Maar bij de behandeling zelf zijn er al grote verschillen. Bij een depressie word je vaak aangezet om weer iets te doen, om in beweging te komen. Bij een burn-out is dit in het begin juist uit den boze. Nog drie significante verschillen lees je hieronder.

burn-out-depressie-verschijnselen

3 significante verschillen tussen burn-out en depressie

1. Nergens zin in

Er is een groot verschil tussen depressieve buien en opgebrand zijn. Heb je een burn-out dan wil je wel iets ondernemen maar je kunt dit niet vanwege je energielevel. Bij een depressie is dat anders. Je hebt nergens zin in en kampt met sombere gevoelens. Je geniet niet of nauwelijks van het leven en je hebt eventueel gedachtes aan de dood of zelfdoding.

2. ’s Ochtends of ’s avonds actief

Ben je burn-out dan ben je over het algemeen ’s ochtends het meest actief. Na verloop van tijd, aan het einde van de dag (of eerder), raakt je energie op. Bij iemand met een depressie is dat net andersom. Je komt maar met moeite je bed uit en zou het liefst helemaal niet meer opstaan. Naarmate de dag vordert krijg je meer zin en energie. Het meest actief ben je in de avond. Natuurlijk kunt je met een burn-out ook last hebben van slapeloze of onrustige nachten. In dat geval is het ook lastiger opstaan ’s ochtends. Niet omdat je geen zin heeft (zoals bij depressie) maar omdat je je simpelweg te moe voelt.

3. Verschillende oorzaken

Ook de oorzaak is verschillend. Bij een burn-out ben je stelselmatig over je grenzen gegaan. Je bent te zwaar belast, je hebt te veel last van stress en spanning, en raakt hierdoor opgebrand en uitgeput. Bij een hoog stresslevel kun je ook lastiger peilen hoe je je werkelijk voelt. Je lichaam heeft namelijk een andere prioriteit: het verminderen van de stressfactoren. Bij een depressie speelt stress niet per se een rol. De oorzaak van depressieve gevoelens is veel minder duidelijk. Wel kunnen erfelijke factoren een rol spelen.

Goed, stel dat ik een burn-out heb, wat dan?

Oorzaak en gevolg

Ga op onderzoek uit naar de oorzaak en mogelijke oplossingen voor je burn-out. Probeer om anders met spanning om te gaan. Bespreek het thuis en schakel hulp in waar nodig, loop vooral niet door met je burn-out (of depressie). Erkennen dat er iets niet goed gaat is geen teken van zwakte of opgeven. Je geeft gehoor aan de signalen die je lichaam aan geeft, dat is goed! Negeer ze nog langer en de gevolgen kunnen nog zwaarder worden.

Hoe herstel ik van een burn-out?

Doe gerust een stapje terug en verdeel je energie over de dag. Ervaar je angst voor mogelijke gevolgen? praat daar over! Blijf waar mogelijk werken en bespreek het op je werk. Maak met je werkgever / bedrijfsarts een plan om van je burn-out te herstellen. Uit eigen ervaring kan ik beamen dat herstel verloopt in drie fasen. Eerste is acceptatie, ik heb een burn-out en heb echt rust nodig. Fase 2, welke problemen geven spanning en wat kan ik er aan doen. Voer in de derde fase de bedachte oplossingen uit.

Loop je vast?

Als je vast loopt in je herstel kan ik je goed helpen. Ik help (coach) je overzicht te krijgen en houden. Ik help je met eventuele prikkels van thuis of op het werk te relativeren. Je gaat leren rust te nemen en krijgt focus om herhaling te voorkomen.

Blijf niet rondlopen met wat je bezighoudt. Voel je vrij om te praten en lucht je hart. Je hoeft je nergens voor te schamen, ik behandel iedereen met respect.

Ben je toe aan inspiratie, toe aan een frisse blik? Ik kijk uit naar je berichtje. Laat mij weten welke dag en dagdeel je uit komt en ik neem contact met je op.

Evert Ruisch.

Evert Ruisch.

Elke coach, arts, therapeut of psycholoog is maar een gewoon mens. Evert Ruisch laat je zien dat hulp vragen heel gezond is. Ook hij heeft de nodige hulp gehad bij vragen en onzekerheden. Zijn leven veranderde door de opleiding Integral NLP Master en praktische psychologie, het roer ging compleet om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *