Depressie, wat te doen en tips.

De depressie sluipt er langzaam in mits jij of iemand anders het herkent. Dit is wat mij heeft geholpen.

evert ruisch nlp coaching en advies

Door Evert Ruisch

Depressies geven verschillende klachten, niet alleen psychische. Je klachten hebben invloed op je gedachten, gedrag en lichamelijke. Om van een depressie te spreken hoef je niet alle klachten te hebben. De symptomen kunnen per persoon verschillen en op andere perioden van de dag tot uiting komen. Hieronder vind je de belangrijkste informatie op een rij.

“Er was niemand die mij vertelde wat er gaande was. Maar ik sprak er ook niet over wat ik voelde. Ik snapte er geen bal van”

Als je vermoedt dat jij, je partner of naaste de symptomen heeft is het belangrijk om hierover te praten. Onderling en of een huisarts. Ook bij mij vind je een luisterend oor, een lichte depressie is prima te coachen. Lees de tips en neem stappen voor passende hulp zoals jij die ziet zitten.

Depressie

Heb ik een depressie?

Je heb een depressie als je: minstens 1 van de 2 belangrijkste verschijnselen ervaart en minstens twee weken aanhouden. (somber en of nergens zin in hebben)

En in totaal minstens 5 van de genoemde verschijnselen (Gevoel van schuld, waardeloos, overbodig, onrustig, stress, snel geïrriteerd, of juist traag en sloom, besluiteloosheid en of concentratie problemen.

Het eten smaakt niet meer. Of je wilt juist extra veel eten. Je ben moe je slaapt slecht of juist heel veel. Je vindt het leven zwaar, je verlangt naar de dood of erger.

Jet verstoort je dagelijks leven. Je heb er veel last van: thuis, in de vrije tijd en/of op uw werk.

Behandeling van depressie

De behandeling gaat in stappen, dit kost energie en tijd.

Je krijgt adviezen om de depressie aan te pakken en hier maak je zin voor. Bijvoorbeeld, een planning wat je per dag gaat doen, elke dag naar buiten of sociaal contact en bewegen.

Een coach of huisarts begeleid je met gesprekken. Dit kan een kort traject zijn afhankelijk van wanneer je hulp ben gaan zoeken. Je leert beter omgaan met problemen in het dagelijks leven.

Als dat niet voldoende helpt of als je situatie ernstig is:

Gesprekken met een psycholoog (psychotherapie) is dan wat de arts zal voorschrijven.
Medicijnen (antidepressiva en gaat altijd via een arts).

Feit

Medicatie is geen oplossing, het verzacht de emoties en helpt je een woelige periode doorkomen. Nadeel hiervan is vaak het aantal bijwerkingen en dat ook de positieve emoties afgevlakt worden. Bij langdurige aandoeningen kan het toch weer een verstandige keuze zijn.

“Een depressie gaat niet vanzelf over. Als de depressie ernstig is of niet overgaat, is het raadzaam niet alleen verder te tobben. Ik verloor mijn baan, relatie en was jaren aan het tobben. Beter te vroeg hulp als een nog langere weg te gaan.”

Tips voor jou, naaste en met kinderen

Mensen met een depressie weten vaak niet wat ze moeten doen om zich weer goed te voelen. En ook vrienden en familie hebben vaak geen idee hoe ze iemand kunnen helpen. Daarom: enkele tips om je depressie te lijf te gaan.
Evert Ruisch.

Evert Ruisch.

Elke coach, arts, therapeut of psycholoog is maar een gewoon mens. Evert Ruisch laat je zien dat hulp vragen heel gezond is. Ook hij heeft de nodige hulp gehad bij vragen en onzekerheden. Zijn leven veranderde door de opleiding Integral NLP Master en praktische psychologie, het roer ging compleet om.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *