Werkstress, werkdruk goed en ongezond.

Is werkstress en werkdruk een (opgelegde) keuze? Deze punten zijn belangrijk om te weten.

evert ruisch nlp coaching en advies

Door Evert Ruisch

Drukte op je werk geeft stress en stress zet extra druk op je prestaties. Zeker als dit lang aan houd is het gewoon sjips. Mensen (of jij zelf) lijken wel blij, maar zie jij wel eens iemand stralen van de werkstress? Veel mensen trekken te laat aan de bel bij een hoge werkdruk.

Ervaar jij tijdens (en na) je werkstress?

Werkstress is stress door of in je werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door je werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op je werk met belasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert op je werk. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateerde dat in 2014 een derde van het ziekteverzuim werd veroorzaakt door stress. Daarmee was deze klacht de grootste oorzaak van verzuim.

“Zelf kan ik stress best lang hanteren tot een situatie is opgelost. Maar op de lange duur krijg ik tal van fysieke en medisch onverklaarbare klachten. Dit is een fysiek signaal om aan dat het genoeg is en er verandering noodzakelijk is.”

Herken jij je hierin?

Een keertje flink moe zijn na een dag hard werken is geen ramp en kan je zelfs een voldaan gevoel geven. Stress is namelijk ook niet per definitie ongezond. Het helpt je om beter te presteren. Het is wel belangrijk dat je daarna kunt herstellen van de stress. Als er teveel momenten van werkstress zijn, dan gaan het mis. Er is dan niet voldoende tijd om te herstellen. Stapelt de stress zich op? Dan is er sprake van ongezonde stress.
werkstress werkdruk is gezond en ongezond

Werkdruk te hoog?

Meestal voel je wel dat de werkdruk te hoog is maar doe je er niet veel mee. Je luistert dus eigenlijk niet goed naar de signalen die je lichaam geeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht heb je het idee dat je “moet” en dat je niet anders kan. Of je vindt het moeilijk om “nee” te zeggen. Je wilt anderen collega’s niet tot “last” zijn. Herken je dit bij jezelf? Stop daar mee!

De mogelijke gevolgen en symptomen

Als je geen gehoor geeft aan de symptomen kon de situatie wel eens flink escaleren. Denk aan langdurige lichamelijk en/of psychisch aandoeningen. Is het wenselijk dat juist dit je toekomst sterk beïnvloed? De gevolgen worden zowel lichamelijk als psychisch ervaren, dus extra werkdruk! 

En er zijn nog veel meer gevolgen van werkstress of een hoge werkdruk. Heb je mijn zes stress tips al gelezen?

Werkstress en privé tijd

Als je werkstress of andere stress ervaart heeft dit invloed op je hele leven. Je stapt ’s morgens al met lood in je schoenen naar je werkplek. Vervolgens moet je allerlei taken doen waarvan je nog meer stress krijgt. Het kan privé in je gezin, familie of relatie veel uitmaken wie en hoe of je bent. Langdurige werkstress, de gevolgen hiervan maken je een ander, minder leuk, persoon. Zonde! We slapen en werken een groot deel van de dag, wanneer ga je genieten en leuke dingen doen?

Denk aan jezelf, de toekomst van je gezin, relatie en financiën. Kom in actie en leer om te gaan met de werkstress!
Ik coach je graag naar een fitte, gezonde levensstijl die bij jou past. Je zit weer lekker in je vel en lacht weer. Met vertrouwen in jezelf en werken vanuit rust, je bewaakt je grenzen Je gaat doen wat jij fijn vindt en dat is belangrijk!

Evert Ruisch.

Evert Ruisch.

Elke coach, arts, therapeut of psycholoog is maar een gewoon mens. Evert Ruisch laat je zien dat hulp vragen heel gezond is. Ook hij heeft de nodige hulp gehad bij vragen en onzekerheden. Zijn leven veranderde door de opleiding Integral NLP Master en praktische psychologie, het roer ging compleet om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *