Niet goed genoeg voelen

Niet goed genoeg voelen, hoe het anders kan. Ik vertel je of ik nu goed genoeg ben. Goed genoeg is het nieuwe perfect.

evert ruisch nlp coaching en advies

Door Evert Ruisch

Veel mensen hebben wel eens de twijfel of ze iets goed genoeg hebben gedaan. Met de informatie die ze nu hebben overwegen ze of het resultaat goed genoeg is, heel normaal. Genoeg mensen hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn of zelfs een totale mislukking voelen. Op het werk, op school, thuis, het is lang niet door perfectionisme.

Veel mensen hebben wel eens de twijfel of ze iets goed genoeg hebben gedaan. Met de informatie die ze nu hebben overwegen ze of het resultaat goed genoeg is, heel normaal. Genoeg mensen hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn of zelfs een totale mislukking voelen. Op het werk, op school, thuis, het is lang niet door perfectionisme.

“Niet goed genoeg voelen, ik leerde pas laat wat voor effect dit had. Ik heb het leren omzetten naar bijna tevreden. Goed genoeg is het nieuwe perfect”

Zeker niet als het gaat met extreme eisen die hoger liggen dan je aan een ander stel. Het is schadelijk als je denkt nooit goed genoeg te kunnen presteren. Dat je niet de perfecte zoon of dochter kunt zijn. Of dat je verdrietig raak van de extreme drang naar perfect resultaat.

niet goed genoeg voelen
Vanaf kinds af aan heeft het mij veel tegenwerking gegeven. Ik durf te claimen dat ik meer had kunnen bereiken als ik niet zo onzeker was geweest. Ik voelde mij erg onzeker, minder als de mensen waar ik tegenop keek. Zelfs als ik zag dat ze verre van perfect waren. Ze kwamen ermee weg en dat wilde ik ook, minimaal. Want dan zou het allemaal makkelijker worden.

Niemand is perfect, want als je alles al wist...

Het is heel makkelijk om te zien wat jij allemaal niet goed genoeg doet. Iedereen maakt fouten, zo zal ik hier en daar vast een taal foud 😉 schrijven. En ik zal je bekennen dat ik verre van een goede schrijver ben. Maar mijn talent ligt elders en daar ben ik goed in.

Als niemand perfect is, is dan niemand goed genoeg?

Als je alles al wist was je niet in staat om nog iets te leren. Je zou niet in staat zijn te genieten van nieuwe dingen. Niemand zou in staat zijn te groeien of beter te worden. Je zou niemand hebben om mee te vergelijken, jij zou (heel saai) perfect zijn.

Acceptatie van niet genoeg voelen

Ik heb voor een tijd een relatie gehad met iemand waarvoor het nooit goed genoeg was. Ook dat is geen gezonde situatie. Ik veranderde en verloor mijzelf. Als ik iemand wilde verrassen kwam er altijd een “maar” hoe ze het eigenlijk wilde hebben. Ondanks dat ik vooraf had ontfutselt wat en hoe ze het wilde hebben. Als jij en je partner hier niet uit komen, maak elkaars leven dan niet langer zuur.

Uiteindelijk is acceptatie van belang. Je niet goed genoeg voelen kent vele oorzaken en alleen jij kunt dat veranderen. Ik heb geaccepteerd dat ik niet alles kan en een ander wel. Wie beter is dan mij is net zoveel mens als ikzelf. Kritiek is een ongezouten mening, feedback is een goed bedoeld advies.
Als jij gruwelijk slecht kan tekenen (ik ook!) maar tevreden ben is dat alles wat telt.
Accepteer het, blink uit in waar jij goed in ben en bedenk dat jij iets kan waar een ander het talent niet heeft.

“Het is beter te vertrouwen en soms teleurgesteld te worden, dan te wantrouwen en je de hele tijd ongelukkig te voelen”

Evert Ruisch.

Evert Ruisch.

Elke coach, arts, therapeut of psycholoog is maar een gewoon mens. Evert Ruisch laat je zien dat hulp vragen heel gezond is. Ook hij heeft de nodige hulp gehad bij vragen en onzekerheden. Zijn leven veranderde door de opleiding Integral NLP Master en praktische psychologie, het roer ging compleet om.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs