Uitstelgedrag is lang niet zo onschuldig als je denkt

Uitstelgedrag, “geen zin” geeft mij stress en maakt “starten” nog lastiger.

evert ruisch nlp coaching en advies

Door Evert Ruisch

Sommige mensen stellen zaken uit, juist omdat ze beter presteren onder druk. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het is moeilijk om dit geheel aan onszelf toe te schrijven, er komen dagelijks veel laagdrempelige afleidingen op ons af.

Uitstelgedrag maakt het vaak alsmaar lastiger om daadwerkelijk te beginnen. Stel je dingen uit en ontstaan daardoor problemen? Dan is uitstelgedrag niet meer onschuldig. Enkele kenmerken van uitstelgedrag:

“Achteraf blijkt het zo snel klaar te zijn. Het starten zelf was het meeste werk. Als ik mijn todo list niet laat oplopen ben ik sneller klaar. En dat zonder stress.”

Uitstelgedrag kan bijdragen dan wel leiden tot een depressie of burn-out. Mooie reden om ermee aan de slag te gaan. Ik krijg niets uit m’n handen, ook ik ken het.

Ik heb vrijwel altijd zin om te werken. Maar niet altijd voor de specifieke taak die op dat moment nodig is. Ik ben artikelen aan het schrijven maar afleiding is leuker en/of makkelijker. En daardoor merk ik dat over ga tot uitstelgedrag.

uitstelgedrag
Beter een imperfect resultaat dan helemaal geen resultaat.

Mijn uitstelgedrag geeft stress

Uitstelgedrag kan bijdragen dan wel leiden tot een depressie of burn-out. Mooie reden om ermee aan de slag te gaan. Ken jij die term ook? “Ik krijg niets uit m’n handen” Ook ik ken het. Maar het gekke is, ik heb vrijwel altijd zin om te werken. Maar niet altijd voor de specifieke taak die op dat moment nodig is. Ik ben artikelen aan het schrijven maar afleiding is leuker en/of makkelijker. En daardoor merk ik dat over ga tot uitstelgedrag.

Argh, vermoeiend, frustrerend en zo niet productief.

Wat je ervaart met uitstelgedrag is een signaal

Het is waar dat je soms gewoon moet duwen, een beetje discipline moet opbrengen en gewoon moet beginnen. Ik besef mij goed dat het een signaal is maar gelukkig niks ernstigs. Weet ik al goed hoe ik het wil hebben? Heb ik er een goed gevoel over? Indien nee, waardoor komt dat? Is het onderwerp, interessant, leuk of juist andersom? Iedere situatie is weer anders, toch er zijn altijd oplossingen waardoor het wel lukt.

Maak het leuker

Wat je “moet doen” is vervelend als je het je niet motiveert. Alles waar je niet zelf voor kiest, te saai, te moeilijk of overbodig lijkt kan rekenen op uitstel gedrag. Je hele brein werkt hard om te voorkomen dat je aan de taak begint. Maar wat als je er zelf een uitdaging maak?

Tips en het woord nu

Wat als discipline niet echt jouw sterke kant is? Doe een stapje terug, en zoek uit waarom je nu precies uitstelt. Welk aspect van de taak vind je vervelend? En wat kun je doen om het minder vervelend of zelfs leuk te maken? Het woord nu is ook een makkelijk ezelsbruggetje. N – niet U – uitstellen. Wat kan je NU doen om om wel te slagen?

Vooruitgang is belangrijker dan kwaliteit

Als je iets doet wat je leuk vindt, is er geen noodzaak tot uitstel of om te pushen. Vaak is beginnen het halve werk en komt resultaat alsnog. Dus zoek naar het plezier in de taak die je uitstelt. Als je worstelt met uitstelgedrag werkt het goed om je eerst te richten op vooruitgang en dan pas op kwaliteit.

Vind je het moeilijk?

Geen zorgen, wellicht is jouw situatie gewoon wat complexer. Zal ik met je meedenken hoe het anders kan? Kan ik je helpen uitstelgedrag te elimineren? Discipline ontwikkelen en vol passie je taken te laten uitvoeren? Stuur mij een berichtje over je uitstelgedrag en ik denk met je mee.

Evert Ruisch.

Evert Ruisch.

Elke coach, arts, therapeut of psycholoog is maar een gewoon mens. Evert Ruisch laat je zien dat hulp vragen heel gezond is. Ook hij heeft de nodige hulp gehad bij vragen en onzekerheden. Zijn leven veranderde door de opleiding Integral NLP Master en praktische psychologie, het roer ging compleet om.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *